Så blir drömpraktiken din

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

När du har gått klart Innovative Event Management ökas dina chanser att få en praktikplats eftersom att arbetsgivare och företag då kan se att du redan har kunskaper och intresse för branschen. En praktik är ett bra sätt att få in en fot i branschen och lära sig mer om den praktiska arbetet. När du dessutom har Innovative Event Management i bagaget är möjligheterna oändliga. 

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på och ta med sig när man ska söka efter en praktikplats. Det viktigaste är att du ska ha kul! Visst är det alltid bra att ha en praktik på sitt CV, men glöm inte bort att du ska ha roligt och trivas längs vägen.

Att tänka på innan du söker

Om du själv ska kontakta en arbetsplats och berätta för dem att du skulle vilja praktisera där finns det några saker som du kan tänka på för att öka dina chanser. Till att börja med är det alltid bra att du sätter dig ner och verkligen benar ut exakt vad det är du skulle vilja praktisera. Vad är dina intressen och ambitioner, förväntningar och förhoppningar? Fundera på vad du skulle kunna bidra med till arbetsplatsen, men också vad praktiken kan ge dig. 

Nedan får du några frågor som kan vara bra att fråga sig själv innan du börjar leta efter praktikplatser:

  • Var ser jag mig själv arbeta  framtiden? Stort eller litet företag? Ett start-up eller ett redan väletablerat företag?
  • Vad vill jag att arbetsuppgifterna ska innehålla? Vilken typ av tjänst skulle jag vilja arbeta med?
  • Vad vill jag själv få ut av praktiken? Vill jag att den ska leda till en anställning?

När du har klurat ut dessa frågor och har hittat dina konkreta svar är det dags att börja leta efter intressanta företag som passar. Vi vill tipsa dig om att göra en lista på minst 15 företag som du vill praktisera på.

Din ansökan

Innan du skickar din ansökan är det viktigt att du går igenom ditt ansökningsmaterial. Det innebär CV, personligt brev, relevanta dokument och så vidare. Här får du några ytterligare frågor du kan ställa dig själv när det kommer till ditt ansökningsmaterial: 

  • Är mitt CV uppdaterat? Vad kan jag göra för att mitt Cv ska bli unikt?
  • Hur ser mitt personliga brev ut? Kan jag vinkla det mot praktikplatsen personligen så att brevet blir intressant för dem?
  • Vilka andra dokument vill praktikplatsen ha? Betygsdokument, referenser, andra dokument?
  • Kan mina sociala kanaler hjälpa till? Hur ser de ut och är jag stolt över dem? Skulle jag vara bekväm med att visa upp dem för arbetsgivaren? 

Att ha ett bra CV, personligt brev och sociala kanaler som till exempel LinkedIn kan hjälpa dig till att få din drömpraktik. När du ska skriva ditt personliga brev är det viktigt att det inte låter som att du skriver ett brev till vem som helst. Utan försök rikta det mot din praktikplats och bevisa att du har kollat in företaget och vet vad de söker efter. Kolla även hur framförallt din LinkedIn-profil ser ut, du vet aldrig när en eventuell arbetsgivare kollar in din profil. 

ANSÖK!

Det är här det händer. Det är nu du kan börja skicka din ansökningar och hoppas på det bästa. Men det är inte alltid en dans på rosor, det kan kräva mycket tid och energi på att få till en bra ansökan. Dessutom har inte alla arbetsplatser samma ansökningsprocess, så var beredd på att processerna kan se olika ut. 

Utöver din lista på företag kan det vara bra att använda sig av kontakter. Familj, vänner, Facebook-vänner, grannar, kurskamrater och lärarna på Innovative Event Management och så vidare. Att använda sitt nätverk kan göra mer än du tror. Man vet aldrig om det finns någon som känner någon eller som själva söker en praktikant. 

Följ intressanta företag på sociala medier! Det är ett bra sätt att hålla koll på företagen och vips så kanske det dyker upp att företaget söker en praktikant. Du kan även se om företagen finns på LinkedIn, där lägger företag ofta upp om de söker och där är det ett mer arbetsrelaterat-klimat. 

Om du ska skicka din ansökan på mail är det viktigt att mailet både låter och ser proffsigt ut. tänk på att mailet är företagets första intryck av dig och du vill ju att det ska vara bra. Håll dig till det mest relevanta och fråga om de söker en praktikant och om de inte gör det visar du ändå ditt intresse. Förhoppningsvis kommer företaget ha dig i åtanke när de då väl söker en praktikant. Skicka med de dokument som behövs och tacka företaget för att de har tagit sig tid till att läsa din ansökan!

När du skickar många ansökningar är det otroligt viktigt att du anpassar varje ansökan efter företaget du skickar till. Företag märket om de får ett massutskick av din ansöka. Ta reda på vad företaget söker och berätta varför du skulle kunna bidra med det. Om du inte får svar efter ungefär tre veckor kan du skicka ett trevligt påminnelsemail, det visar att du är intresserad och verkligen vill. Men var noga med att mailet är trevligt och att du inte verkar desperat. Om du får ett nej gör det ingenting. Att få ett nej handlar inte om vem du är som person, det kan finnas otroligt många anledningar till varför du får ett nej. Klyschigt nog så öppnas en ny dörr när en stängs.

Dags för intervju!

Har du blivit kallad till intervju? Woho, grattis! Det är helt okej att vara nervös och det kan kännas läskigt. Så länge du är väl förberedd och dyker upp på intervjun kommer det gå hur bra som helst. Ha koll på företaget men var även nyfiken på vad de kan erbjuda. Var beredd på att svara på frågor om dig själv, men öva inte in dina svar för mycket så att det blir monotont.

När du är på en intervju finns det några saker att tänka på:

  • Fokusera på intervjun här och nu
  • Uppmärksamma det personen som intervjuar dig säger
  • Var dig själv och var ärlig. Överdriv inte bara för att det låter bra, utan tänk kvalité framför kvantitet. 
  • Ställ alla dina frågor som du undrar, men också för att du ska visa ditt intresse och att du har kunskaper om företaget. 
  • Kom ihåg att säga vad du kan bidra med och vad du vill lära dig av företaget. Berätta dina önskemål och villkor utan att gå över någon gräns. 

Om du får besked direkt efter intervjun eller om det tar några dagar är olika från praktikplats till praktikplats. Om du fick platsen direkt så grattis, nu är det bara att köra på! Ta vara på din chans och försök lära dig så mycket som möjligt. Var nyfiken och framförallt, ha kul! Hoppas du får en bra tid på din praktikplats, lycka till!  

Öka dina chanser i eventbranschen med Innovative Event Management!